Galerie
Exposities
Kunstenaars
      Lies Lobatto
      Paul Ceulemans
      Monica van Dael
      Guus van Eck
      Kim Kroes
      Jacqueline van der Laan
      Jacinto Moros
      Neige
      Albert in 't Veld
Stockshop
Lijstenmakerij
Beeldentuin
Studio
Contact | Route

Monica van Dael

Monica van Dael studeerde aan de Vrije Akademie in Rotterdam. Daarna nam ze lessen in de techniek van het ‘houwen’ bij de Rotterdamse beeldhouwer/restaurateur Anton Geerlings. Ze woonde en werkte enkele jaren in Frankrijk. Sinds haar terugkeer in Nederland (1988) heeft ze in diverse galerieën geëxposeerd.

Monica van Dael werkt in de ‘taille direct’-techniek. Dit wil zeggen dat ze direct in de steen hakt, zonder studies of schetsen vooraf te maken. Haar materiaalkeuze is vaak afhankelijk van hetgeen ze wil gaan maken en varieert van hardsteen, marmer en kalksteen tot albast en serpentijn. Hoe het beeld er uiteindelijk uit zal zien, wordt mede bepaald door de ‘toegeeflijkheid’ van de steen.

De onderwerpen ontleent Monica aan de natuur. Vaak beeldt ze het menselijk lichaam uit; zwierige vrouwfiguren met lang los vallend haar of mannentorso’s. Ook maakt ze dieren, vooral vogels, of een combinatie van mens en dier zoals Leda en de zwaan.

Ze abstraheert haar vormen, die echter steeds herkenbaar blijven, waardoor ze een zekere spanning creëert tussen werkelijkheid en verbeelding. Altijd is haar werk poëtisch, soms erotisch en verstild.

 
Copyright © HetCleyneHuys (2020) - realisatie VVICT